viglink.com

Wednesday, November 21, 2012

Ät dig frisk med rawfood



KROPP & SJÄL
Artikel av Mikaela Kayl publicerad 27 apr kl. 06.00: 


Foto: flickr/nutrilover (BY CC 2.0)

Ät dig frisk med rawfood

I västvärlden får allt fler diabetes, reumatism, hjärt -och kärlsjukdomar, cancer och depressioner. Aldrig har vi ätit så mycket läkemedel.
Västvärlden överöses med välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, reumatism, depression etc. Listan kan göras hur lång som helst och läkarvetenskapen står handfallna inför dessa - i många fall - kroniska sjukdomar. Läkemedelsföretagen i sin tur gnuggar händerna av glädje när tonvis av läkemedel proppas in i västvärldens folk.

För att styra ännu mer och lägga makten hos läkemedelsföretagen, har EU beslutat att vissa hälsokost- och örtpreparat endast ska få säljas på recept, utskrivet av läkare. I Sverige kom domen för ett år sedan.

För den som hellre vill bygga upp sin hälsa från grunden, finns det en oändlig källa till hälsa, ungdom och vitalitet i form av färska, mogna grönsaker, frukter, gröna blad, nötter, frön, alger och groddar. Kosten kallas Rawfood och Levande Föda och maten hettas inte upp över 42 grader. Detta för att de hälsobringande antioxidanterna, enzymerna och klorofyllet ska bevaras intakt.

När man upphettar maten i form av kokning, stekning, grillning eller i mikrovågsugn så förstörs mellan 85-100% av näringsämnena. Dessutom dör alla enzymer och de hälsobringande effekter som grödorna gömmer försvinner.

Faktum är att allt fler personer har upptäckt hemligheten och botat sig själva från svåra och ibland kroniska sjukdomar; Ann Wigmore, grundaren av Levande Föda-kulturen på 60-talet botade sin tarmcancer med hjälp av gammal kunskap hon tagit med sig från öststaterna, Viktoria Boutenko botade sin sons typ 1-diabetes, sin dotters svåra astma, sin mans hjärtproblem och sin egen arytmi med hjälp av rawfood, många av koncentrationsfångarna i Tyskland under Andra världskriget överlevde med hjälp av ätbara och oerhört livgivande ogräs, och dessutom har många barn med autism och ADHD blivit friska med hjälp av en kost på uteslutande rawfood eller levande föda.

Den som går över till att äta enbart rawfood märker ganska snart hur energin stiger i kroppen, man blir vital, får bättre hy och även en unik förmåga att sakta ned åldrandet.

Det allra bästa man kan ge sin kropp är i form av Grön Smoothie, framtaget av Viktoria Boutenko. Receptet är lika enkelt som genialt och allt som behövs för att göra smoothien är en mixer.

Grön Smoothie slår det mesta som finns på marknaden i fråga om så vitt skilda områden som näringsdrycker till idrottare, hälsoelixir för gemene man, bantningskur för överviktiga och medicin för kroniskt sjuka. Viktoria Boutenko säger att för att upprätthålla en god hälsa, ska man dricka 1 liter Grön Smoothie per dag medan om man ska bota sjukdomar eller gå ned i vikt från kraftig övervikt så ska man dricka minst 2 liter. De som använt grön smoothie för att gå ned i vikt har också rapporterat att de inte heller fått någon hänghud trots snabb viktminskning.



Grön Smoothie, grundrecept, ger 2 port och ca 1 liter;

1 näve gröna blad (ej isbergssallad)

5 dl vatten

3 frukter (gärna 1-3 bananer)

Mixa väl och byt bladsort var tredje till femte dag.



I mörkgröna blad finns det faktiskt mer A-vitamin än i morot, mer C-vitamin än i apelsin, mer E-vitamin än i helt vete, mer B2 och kalcium än i mjölk. Gröna blad innehåller dessutom väldigt mycket järn, protein och magnesium.

Så här års kan man med fördel plocka både nässlor och maskrosblad. De är bägge oerhört nyttiga och deras näringstäthet ligger bra mycket över odlad spenat. I maskrosblad finns det D-vitamin och nässlor har 30 gånger mer C-vitamin, 20 gånger mer A-vitamin, 40 gånger mer kalcium, 25 gånger mer magnesium och hela 50 gånger mer järn än vanlig sallad.

Förutom gröna blad så innehar alla grönsaker och frukter vissa hälsoeffekter som hjälper oss att behålla hälsan.

Banan: Främjar psykisk hälsa, psykisk balans, lycka och har en lugnande effekt. Förebygger graviditetsillamående, slaganfall och motverkar stress. Bra för blodtrycket och hjärtat. Främjar matsmältningen, bra vid magproblem, förebygger magsår och halsbränna. Skyddar mot inflammatoriska tarmsjukdomar. Bra för tarmfloran och musklerna.

Blåbär: Sägs motverka cancer. Förebygger demenssjukdomar och Alzheimers sjukdom. Läker bukspottkörteln (pancreas) vilken ofta är ur funktion vid diabetes. Skyddar mot åderförkalkning och sänker kolesterolet.

Viktig för en fin hy då de skyddar mot cellskador, motverkar brustna blodkärl och minskar inflammationer i huden.

Torkade och hackade blåbärsblad används mot urinvägsinflammation.

Bärsaften används till gurgling vid inflammationer i mun, svalg samt utvärtes på sår.

Körsbär: Har antiinflammatoriska egenskaper som liknar acetylsalicylsyran i olika värktabletter. Kallas naturens alvedon. Hjälper mot ledproblem som gikt, artrit och reumatism. Sägs förhindra olika typer av cancer. Motverkar hjärtsjukdomar, sänker kolesterolhalten, ökar insulinproduktionen och främjar viktminskning.

Lingon: Innehåller mycket av de ämnen som sägs bekämpa cancerceller i kroppen och bör därför ingå i en långsiktig hälsoplan. Motverkar urinvägsinfektion.

Lök: Bra mot förkylning, stärker och renar andningsorganen. Sänker blodsockernivån hos diabetiker. Minskar risken för kranskärlssjukdom (CAD) och perifer kärlsjukdom (PVD). Den ökar elasticiteten i blodkärlen och minskar blodtrycket, bildandet av blodproppar och sänker kolesterolet. Ger mat till de nyttiga tarmbakterierna. Får springmask och parasiter att komma ut. Svampdödande. Innehåller krom, vilket minskar sötsuget.

Charlottenlök höjer GABA-nivåerna i hjärnan och lindrar nervös irritabilitet. Sägs skydda mot lung- och munhålecancer. Minskar risken för stroke.

Morot: Bakterie- och virusdödande. Sägs förebygga mag-, hud-, lung- och munhålecancer samt bekämpa cancer genom att förstöra pre-cancerceller i tumörerna. Stärker och renar lever och tarmar. Bra för hjärtat, sänker kolesterol och blodsocker. Stärker och föryngrar huden, ger frisk bindväv, tänder, tandkött och bra skydd mot solen. Främjar spermieproduktionen.

Paprika: Minskar eller förhindrar effekterna av astma, emfysem, hjärtsjukdom, hjärtattack, stroke och arthros. Sägs skydda mot vissa cancerformer i prostatan, livmodern, tarmar, bukspottskörteln, gallblåsan och lungor. Skyddar från nerv- och blodkärlsproblem vid diabetes. Bra för huden, immunförsvaret och alla inre organ.

Sallad, gröna och röda blad: Spenat och andra mörkt gröna blad främjar tillväxten och utvecklingen för barn, innehåller mycket folsyra. Bra för hjärnan då den innehåller mer Omega 3 än Omega 6, motverkar järnbristanemi. Anses motverka cancer och skydda mot Alzheimers sjukdom. Gröna blad begränsar även neurologiska skador i hjärnan då man redan fått Alzheimers sjukdom. Motverkar åldrandet. Skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, reglerar puls och blodtryck. Viktig för bindväven, huden och slemhinnorna. ökar magsyran. Motverkar PMS, menssmärtor och långvarig mens om de mixas eller mortlas. Ökar benmassan och förhindrar benskörhet. Bra för tandhälsan.

Grönkål motverkar bildandet av blodpropp. skyddar huden. skyddar mot solskador. Skyddar lungorna om man är astmatiker, passiv rökare, rökare eller har rökt.

Persiljan är blodrenande och minskar halten av koagulerande ämnen i blodet. Bra för immunförsvaret och verkar uppiggande. Främjar aptit och matsmältning.

Maskros är bra för alla inre organ; lever, bukspottkörteln och njurar.

Nässla förhindrar prostatabesvär.

Stjälkselleri (blekselleri): Muskelavslappnande, bra för lederna och benhälsan. Minskar vätskeansamlingar under graviditeten och högt blodtryck. Ger maten en salt smak. Reglerar och sänker blodtrycket, bra för friska artärer, stärker immunförsvaret. Motverkar candida.

Svarta vinbär: Innehåller ämnen som tros skydda hjärnan och ögonen. Minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar, bra för blodtrycket och för att öka magsyran. Lindrar smärta och stelhet i musklerna.

Äpple: Är bland annat antiinflammatoriska och kan lindra allergiska reaktioner, renar kroppen från toxiner och tungmetaller, är bra för hjärtat och blodomloppet, mag- och tarmbesvär och för matsmältningen av tyngre mat. 

No comments: